maandag 27 juni 2016

Kleuren

De kleurenleer van Colours for You is gebaseerd op het kleurensysteem van Albert Munsell. Hij was een Amerikaanse kunstschilder en docent artistieke vakken, geboren eind 19e eeuw. Hij ontdekte de samenhang in koele en warme kleuren en noemde ze het Munsell Color systeem.
Stel je voor, de potjes met plakkaatverf waar we allemaal mee hebben leren schilderen op de kleuterschool. Doe je bij alle potjes een beetje blauw en de kleuren zijn koel geworden. Doe je echter bij alle kleuren een beetje geel, dan worden alle kleuren warm.

Albert Munsell gaat in zijn systeem uit van vijf primaire kleuren, rood, geel, blauw, groen en violet.
Colours for You gebruikt deze kleuren bij het analyseren. Paars (violet) is in de praktijk een lastige kleur om op te analyseren omdat deze kleur in theorie een gemengde kleur is van alle kleuren. Koel en warm paars liggen zeer dicht tegen elkaar aan. soms kan een nuance net dat beetje verschil maken.
Bij het analyseren gebruiken wij vier verschillende tinten wit. Een geoefende kleuren stylist kan bij het vergelijke van de wit tinten al een aantal belangrijke conclusies trekken.
Voor wintertypes, het koele en heldere sneeuwwit. Voor zomertypes, het koele en gedempte grijs/beige kalkwit. Voor de lentes een glanzend romig ivoorwit en tenslotte voor de herfsttypes een zand wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten