dinsdag 13 september 2016

Kast opruimen

Tijdens een kleur- en stijladvies stel ik vragen aan de klant. Wat verwachten ze, waar zitten ze mee en hoe kan ik ze verder op weg helpen. Steevast komen vragen over het opruimen van de kledingkast. Vaak hebben de dames (heren) veel in de kast hangen en niks om aan te trekken. Toch is er genoeg om aan te trekken, mits je goed leert combineren. Dan kan er meer dan je denkt.


Enkele vuistregels voor het opruimen van je kledingkast.

Doe het alleen in alle rust en privacy, of vraag iemand mee te kijken die vertrouwd voor je is. Je lief, je moeder of je beste vriend of vriendin.

Haal de kast leeg en gooi alles op je bed. Zuig de kast even goed uit en maak schoon met een sopje. Ondertussen kan de kast luchten en drogen.

Maak drie stapels: goed, fout en twijfelaars.  Op de goede stapel komt kleding in je eigen kleuren. Zorg voor voldoende basics in je eigen neutrale kleuren. Gebruik daarvoor je kleurenwaaier. Draai deze in zijn geheel open en leg op de kleding. Bij het vergelijken van de kleuren, zijn alle kleuren die tussen de strips in zitten ook goed. Het gemiddelde van de kledingkleur moet overeenstemmen met het gemiddelde van de waaier. De kleur moet even sterk zijn als de kleuren van de waaier. Je zal nu snel zien, welke kleding niet de juiste kleur heeft.

Goede kleuren mogen meteen terug in de kast, die inmiddels lekker opgefrist is. Vieze kleren gaan in de was. Vlekken verwijderen en kapotte kleding repareren. Foute kleuren en foute maten mogen nu op de foute stapel. Goed spul kan je verkopen of weggeven. Heb je daar geen zin in, dan kan het naar de kringloop. Gun het een tweede leven, kom ik later nog eens op terug.

Nu zit je nog met een stapel twijfelaars. Vraag jezelf af, waarom je twijfelt. Heeft het emotionele waarde? Was het een dure aankoop, heb je het gekregen van een dierbare of heb je er een bijzondere herinnering aan? Of vind je het gewoon mooi, ondanks de kleur die het net niet helemaal is?  Deze twijfelaars ga je nu aantrekken. Probeer met de goede kleding een leuke combi te maken met je twijfelaartje. Met twijfelaars kun je minder combineren dan met een goed kledingstuk, dat zal je merken. Trek je twijfelaar aan en ga voor een grote spiegel staan. Kijk eerlijk naar je spiegelbeeld. Luister eventueel naar het commentaar van je hulp(je). Is het de moeite waard om op te leuken? Als de kleur niet klopt, hou de waaier erbij, kijk in de spiegel en je zal zien wat er bij moet om het naar jou toe te halen. Een sjaal, een ketting, een vest, een colbertje? Heb je een acceptabele combi, dan mag het terug in de kast en trek je het zo spoedig mogelijk aan, naar je werk, naar de kerk, naar een verjaardag. Echt waar, gewoon doen. Deze week nog. Als je het aan hebt en in de loop van de dag baal je alsnog van je kleding, dan weet je dus dat het echt weg mag. Dan heb je antwoord op je twijfels. Maar misschien ben je content met je combi en kan het nog een tijdje mee. Als je dit kunstje onder de knie krijgt, bewijs je jezelf een grote dienst. Je leert jezelf beter kennen, inzicht in je lijf en inzicht in je valkuilen.

Is het wellicht te groot of te klein, wees ook dan eerlijk naar jezelf toe. Is het mogelijk om het te vermaken? Kleding die te lang is, kan een stukje af. Een lange lijzige jurk kan enorm opknappen als je de schaar erin zet. Is het tekort, dan kan je er misschien iets onder dragen of een zoom uit halen? Een broek die te kort is, kan je omslaan in de zomer of afknippen tot korte broek. Kleding die te wijd is, kan je innemen. Kleding die te strak is, ga je echt nog afvallen? Mist er een knoop, zet deze er dan gewoon even aan. Neem de moeite als de kleding waarde voor je heeft.

Je hebt meer kleding dan je denkt. Goed je kledingkast uitmesten geeft evenveel voldoening dan een middag winkelen en kost je niets. Doe dit een paar keer per jaar, in ieder geval als het weer omslaat, aan het begin van het seizoen. Je zal zo inzicht krijgen, wat je mist in de garderobe. Als je weet wat je mist, kan je gericht winkelen en zal je minder snel met foute aankopen thuis komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten